BLOG 6: SALUTOGENESE

#SALUTOGENESE #HOLISME

SALUTOgenese richt zich op factoren die de gezondheid en het welbevinden van de mens stimuleren. In de Westerse maatschappij richt men zich veelal op de factoren (ontstaan/oorsprong)  die ziekte veroorzaken. Dit wordt ook wel PATHOgenese genoemd.

 

De Israëlische Socioloog Aaron Antonovsky (1923-1994) was voorstander van een andere benadering waarbij de mens vooral leert te kijken naar datgene wat bijdraagt aan gezondheid. Deze andere benadering veroorzaakt in mijn optiek vaak ook een ‘opwaarts’ gevoel: het hebben van perspectief om je energie te stoppen in het realiseren van wat je wilt bereiken (meer ontspanning, meer energie, meer aandacht voor waar je tevreden over bent). Een belangrijke conclusie van Antonovsky was dat er een sterke verbinding/samenhang bestaat tussen lichaam en geest. Het ene beïnvloed het andere. Binnen de kinesiologie noemen we dat met een mooie term 'Holisme' Foto: eigen archief februari 2021