BLOG 8: ADEMEN

Ons leven begint en eindigt met een ademhaling. Een belangrijk aspect dat vaak te weinig bewuste aandacht krijgt. Temeer omdat onze ademhaling continue reageert op alles wat we bewust of onbewust meemaken in ons leven.

 

Heel veel mensen zitten 'hoog' in hun ademhaling of houden de adem in als ze iets als spannend ervaren.

 

Om dit patroon te doorbreken kun je - als je dat zou willen -  bijgaande 'Hakini' Mudra oefening doen;

Ga rustig zitten of liggen en zet de vingers van beide handen tegen elkaar aan. Ontspan de schouders. Adem rustig in en druk het puntje van je tong tegen de boventanden aan en wees je bewust van wat er gebeurt. Bolt je buik naar voren, gaat je middenrif naar beneden, voel je dat je zijflanken opzij en de rugspieren naar achteren bewegen? Adem rustig uit en laat je tong ontspannen in je mond liggen. Doe dit enkele malen.

Breng vervolgens de pinken en ringvingers los van elkaar en adem weer in en weer uit: welk verschil ervaar je? Leg weer alle vingers tegen elkaar en ervaar weer het verschil met de situatie ervoor. Laat hierna de duimen en wijsvingers los van elkaar terwijl de onderste drie vingers van beide handen contact houden met elkaar. Adem weer in ..... en uit........ en ervaar het verschil.

Houd tot slot alle vingers nogmaals tegen elkaar aan en adem in en uit. Je zult ervaren dat hoofd, hart en buik weer meer in lijn met elkaar liggen,  je schouders laag zijn en je meer ontspanning ervaart. Wist je dat de duimen en wijsvingers invloed hebben op het bovenste gedeelte van de longen? En de middelvingers op het middelste gedeelte en de ringvinger en pink op het onderste gedeelte van de longen. 

Bron: Mudraboek werkboek van Gertrud hirschi ISBN  90 230 1029 9