BLOG 20: ZOET

#SUIKERCHALLENGE #ZOET #ZOETEKAUW #SUIKER #DENATIONALESUIKERCHALLENGE2021

Over anderhalve week start op 7 juni 2021

'De Nationale Suiker Challenge' van het Diabetes fonds. We eten bijna allemaal teveel suiker met alle mogelijke gevolgen van dien. Denk aan toename in gewicht en daardoor overbelasting van gewrichten, overbelasting van de alvleesklier, diabetes type 2.

Ook al kun je niet echt spreken van een zoet verslaving (omdat je volgens deskundigen geen afkickverschijnselen ervaart), feit is dat we ons over het algemeen na het eten of drinken van iets zoets prettiger voelen. En om dat gevoel te houden neigen we er wel naar om zoet te blijven eten. 
Zelf ben ik ook een echte zoet liefhebber en dat is een van mijn weinige Guilty pleasures, ook doordat ik graag aan het bakken ben. Gelukkig weet ik maat te houden; 'eet de helft minder, dat geeft geen hinder' is mijn motto en dat werkt voor mij.
Zoals met alles wat je wilt realiseren blijft het hoe dan ook opletten om gewichtstoename te voorkomen. Een metaforische vraag die je jezelf kunt stellen als je wel heel erg veel zoet tot je neemt: 'Wat betekent zoet voor mij? Ervaar ik wel voldoende zoet in mijn leven en hoe ziet dat er dan uit?' Soms zit er achter onze zoetbehoefte een verlangen naar iets anders.  Dit Herkennen, Erkennen, Exploreren en hiervan Leren helpt ons HEEL te worden.
Toen ik onlangs las over de Nationale Suiker Challenge heb ik mij hiervoor opgegeven; gedurende 7 dagen krijg je tips om 'af te kicken' van suiker en ontvang je digitale tips om suikers op een verantwoorde manier te vervangen. Daar kunnen we allemaal ons voordeel mee doen. Ik ben heel benieuwd! Jij ook? 

Foto: gedownload van de website van het Diabetes Fonds