BLOG 28: SYMBOLEN

#SYMBOLEN #BETEKENIS

 

Een symbool bestaat uit een vorm en een betekenis die hieraan gegeven wordt. De Sint Jacobsschelp staat voor mij symbool voor de pelgrimstocht die ik in 2002 maakte. Op het moment dat ik deze schelp als afbeelding of in het echt zie, gaat mijn hart sneller kloppen. Gelijk zie ik mijzelf weer 19 jaar terug in de tijd op de weg.
Eenzelfde symbool kan voor verschillende mensen een andere betekenis hebben. Symbolen en symbooltaal hebben ook hun waarde bij rituelen en de betekenis die hieraan wordt gegeven verschilt ook dan van mens tot mens. Binnen de kinesiologie maken we ook gebruik van verschillende symbolen die in relatie tot een hulpvraag van betekenis kan zijn. Een symbool kan een instrument zijn om je onderbewustzijn te verkennen. En soms gebruiken we een symbool ook ter verankering van gewenst gedrag. 

Foto: 2021 eigen archief, verzameling schelpen waaronder de grote Coquille Saint Jacques