BLOG 37: WATER

#WATER #DRINKEN #AFVALSTOFFEN

 

Wist je dat:

- onze hersenen voor 70 procent uit water bestaat?

- water nodig is om energie en zenuwprikkels door ons lichaam te vervoeren?

- net zoals we onze ramen of onze auto niet met tomatensap, koffie, thee of bier kunnen  schoonmaken, dit ook onmogelijk is voor ons lichaam?

- op het moment dat je een dorstgevoel hebt, je al een tekort van 10% aan water te hebben?

 

Een van de 'voortesten' tijdens een kinesiologisch consult is beoordelen of er voldoende water in ons lichaam aanwezig is. 

 

Te weinig (zuiver) water in ons lichaam kan diverse gevolgen hebben. Hierdoor kun je minder geconcentreerd en alert zijn. Je wordt soms letterlijk slomer en slaperig of krijgt hoofdpijn (zie ook blog 36).

 

Bij normale inspanning heeft je lichaam ongeveer 2 dl water nodig per kg lichaamsgewicht: ben je 70 kg dan is 1.4 liter water, naast je koffie en thee en het vocht in je eten, aan te bevelen.

Uiteraard zal je meer water nodig hebben als jij je inspant tijdens sporten of in de sauna zit.

 

Om te kunnen zweten zal er water 'over' moeten zijn. Want water is nodig om afvalstoffen via de huid, de nieren, de longen en de darmen te kunnen afvoeren. 

 

Gebeurt dit onvoldoende dan zullen afvalstoffen in eerste instantie dààr worden opgeslagen waar dit het minst kwaad kan: in de extremiteiten. Pas in een veel later stadium worden onze vitale organen overbelast door ophoping van afvalstoffen.

 

Kortom voldoende water zorgt dat je helder van geest kunt zijn, dat je je vitaal voelt en dat alle processen in ons lichaam optimaal kunnen verlopen.

Maak er een gewoonte van: Een gezellige karaf met water en een glas ernaast in het zicht nodigt uit om wat vaker water te drinken! Je zult het verschil zeker merken!

Foto: september 2021, eigen archief