BLOG 45: LICHT

#LICHT #LICHTFEESTEN #DAGLICHT #NACHTLICHT

Als je wordt blootgesteld aan veel daglicht voel je je letterlijk vaak lichter. Ook slaap je door voldoende daglichtblootstelling ’s nachts vaak beter. Onze biologische klok zorgt ervoor dat diverse processen in ons lichaam op het juiste moment van de dag worden gerealiseerd.

Licht bestaat uit elektromagnetische golven die met het oog kunnen worden waargenomen. Licht is noodzakelijk voor ons welzijn. Mensen die veel nachtdiensten draaien, ervaren vaak een tekort aan daglicht. Sommige mensen hebben baat bij het kijken in een daglichtlamp gedurende een bepaalde tijd.  

Binnen elke cultuur kennen we traditionele lichtfeesten. Op 4 november wordt het Divali feest gevierd. Divali is, volgens een cliënt van mij, een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, voorspoed, geluk, succes, wijsheid en welvaart.

In Utrecht wordt van 2 t/m 11 november  Sint Maarten op diverse plekken in de stad gevierd.
En in de periode van 2 december t/m 23 januari staat het
Amsterdam Licht Festival op de agenda. Licht is zo te zien voor veel mensen een reden om feest te vieren!

Hoewel daglicht van groot belang is voor ons mensen, is zo min mogelijk licht in de nacht juist van belang voor een goede nachtrust. Tijdens de Nacht van de Nacht op 31 oktober jl. werden diverse acties gehouden in ons land. Natuurmonumenten geeft aan: ’Nederland wordt 's nachts steeds lichter. Het behoort tot de meest verlichte landen in Europa. Terwijl echt donkere nachten goed zijn voor mens en dier.’ Ten aanzien van daglicht en nachtlicht draait het net als bij zoveel andere onderwerpen om balans.  

Foto: eigen archief een kaars als teken van licht, hoop en vrede